6 vinkkiä sadevesijärjestelmän vuosittaiseen tarkistukseen

Joko olet muistanut huoltaa sadevesijärjestelmäsi tälle kesälle? Muistamalla seuraavat kuusi asiaa sadevesijärjestelmää huoltaessasi onnistut varmasti!

1. Tarkista sadevesijärjestelmä kaksi kertaa vuodessa: keväisin ja syksyisin

Yleisohjeena sadevesijärjestelmät tulisi tarkistaa keväisin ja syksyisin. Syksyllä tarkistus kannattaa tehdä lehtien putoamisen jälkeen, jolloin rännit ovat todennäköisimmin keränneet sisäänsä roskia. Roskista tukkoutuneet rännit voivat jopa jäätyä kokonaan umpeen. Syystarkistuksen jälkeen sadevesijärjestelmä on toimintakunnossa koko talven ajan. Kevään tarkistuksen tarkoituksena on puolestaan varmistaa, että sadevesijärjestelmät ovat valmiina kevään, kesän ja syksyn vesisateita varten.

Säännöllisillä huoltotoimilla tuotteen käyttöikää voidaan pidentää ja varmistaa järjestelmän suunniteltu toiminta sekä takuun voimassaolo. Muista turvallisuus aina katolle noustessa!

 

2. Puhdista rännit sekä syöksytorvet

Etenkin syksyllä vesikouruun voi kerääntyä runsaasti lehtiä, neulasia ja muita puista putoavia roskia. Jos rännit ovat täynnä roskia, vesi ei pääse virtaamaan siinä halutulla tavalla ja tämän seurauksena rännit voivat tulvia yli. Poista irtoroskat huolellisesti. Lika, joka ei huuhtoudu pois sadeveden mukana, voidaan poistaa pehmeällä harjalla ja vedellä tai pyyhkimällä veteen kastetulla mikrokuituliinalla.

 

3. Tarkista sadevesijärjestelmän tiiveys, kiinnikkeiden kireys sekä asento

Vuotava ränni aiheuttaa riskin kosteusvaurioille. Vuotava tai tukkeutunut vesikouru alkaa lahottaa otsalautaa ja kourun takana olevaa seinää. Roiskuva vesi heittää mukanaan seinille myös likaa, joka tekee rakennuksesta likaisen näköisen. Tiivistä tarvittaessa päätykappaleet ja muut saumakohdat, kuten liitoskappaleet, kourun kulmat ja kourun sekä syöksytorven liitoskohdat.

Talven lumikuorma voi joskus muuttaa kourun asentoa sekä löysyttää kourun kiinnikkeitä. Kiristä kourun kannakkeiden kiinnitysruuvit tarvittaessa ja vaihda ruuvit uusiin mikäli havaitset niissä vaurioita. Varmista, että kouru kaataa sadeven syöksytorvea kohti ja oikaise kourun kaato tarvittaessa.

Myös otsalaudan kuntoon tulee kiinnittää huomiota. Varmista, että otsalauta on tukevasti kiinni talon rakenteissa ja että lauta ei ole muuten vahingoittunut. Jos otsalauta on esimerkiksi laho, eivät vesikourujen koukut pysy siinä kiinni tukevasti.

 

4. Paikkamaalaa mahdolliset naarmut

Paikkamaalauksella voidaan korjata pieniä vaurioita, kuten naarmuja. Käytä oikeanlaista ilmakuivuvaa paikkamaalia ja kapeaa sivellintä. On tärkeää, että maalia lisätään vain niihin kohtiin, joissa sitä tarvitaan, sillä paikkamaali todennäköisesti haalistuu eri tavalla kuin alkuperäinen maali.

Vesikourut.fi valikoimasta löydät paikkamaalit kaikissa yleisimmissä vesikattoväreissä. Paikkamaali on saatavilla pullossa, josta se sivellään tarkasti naarmukohtaan ja spraykannussa, jolla paikkamaali on helppo suihkuttaa myös isommille alueille.

 

5. Turvallisuus ja vahinkojen välttäminen

Käytä asianmukaisia suojavarusteita katolle noustessasi ja korkealla työskennellessäsi. Katto on märkänä erittäin liukas. Jos katto on jyrkkä, korkea tai vaikeassa paikassa, suosittelemme antamaan työn alan ammattilaisen tehtäväksi.

Lumen aiheuttamia vahinkoja kattorakenteisiin voidaan välttää etukäteen asentamalla katolle sopivat lumiesteet. Lumieste pysäyttää kattoa pitkin liukuvan lumimassan suojaten sekä katolla sijaitsevia rakenteita että kulkuväyliä rakennuksen pihamaalla. Huoltotöiden turvallisuutta voidaan lisätä myös esimerkiksi kattosilloilla ja turvakaiteilla.

 

6. Huomioi sadevesijärjestelmän huolto jo vesikouruja ja niiden kiinnikkeitä valitessa

Sadevesijärjestelmän huolto kannattaa pitää mielessä jo kouruja ja sen kiinnikkeiden mallia valitessa. Sadevesijärjestelmän puhtauteen vaikuttavat muun muassa seuraavat tekijät: väri, kourukiinnikkeet ja kourun muoto.

Erityisesti valkoinen vesiränni näyttää nopeammin likaiselta vaaleasta väristään johtuen. Tahroja valkoiseen ränniin aiheuttavat siitepöly, roskat, saderaidat ja ilmansaasteet. Lian pinttymistä tehostavat myös sääolosuhteet kuten paahtava auringonpaiste. Tahrat voidaan onneksi puhdistaa kouruja huoltaessa, mutta tummemman värisävyn omaava kouru on lähtökohtaisesti helppohoitoisempi.

Kourukiinnikkeitä on saatavilla sekä sisäpuolisina kiinnikkeinä että ulkopuolisina koukkuina. Kourujen puhdistamisen kannalta parempi vaihtoehto ovat ulkopuoliset koukut, koska sisäpuoliset kiinnikkeet voivat olla huoltotoimenpiteitä tehtäessä hieman edessä.

Myös kourun muoto vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti kouru kerää sisäänsä likaa. Roskat pääsevät huuhtoutumaan paremmin pois pyöreästä kourusta sen sulavamman muodon ansiosta. Kantikkaat kourut taas keräävät helpommin roskia kourun pohjalle ja niiden puhdistaminen on työläämpää.